Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 10:47 - Църква на адвентистите от седмия ден
Автор: fiildi Категория: Други   
Прочетен: 29659 Коментари: 26 Гласове:
7



Църквата на адвентистите от седмия ден е считана за особено фанатичен култ. По същество тя е християнска от протестантски тип. Възникнала е през втората половина на ХIХ в. в САЩ и признава единствено каноничната стойност на Библията. Малко от съвременниците ни знаят за нея повече от това, че привържениците й почитат съботите, а не неделите. 

Според последователите на култа всеки, който почита неделята, ще бъде убит от Бога. Църквата им е известна у нас като съботянска и е основана през 1891 г.


Николай Генов

Корените на това вероизповедание започват от американския проповедник Уилям Милър (William Miller, 1782-1849) - баптист, който предрекъл, че Второто пришествие ще бъде между 21 март 1843 и 21 март 1844 г. Последователите на Милър проповядвали активно advent-а или идеята за повторното завръщане на Христос. Заради това ги нарекли адвентисти. Обединени в църквата си, те популяризирали ангелското послание, че Исус трябва да бъде приет като личен спасител и всички да се подготвят за срещата си с него. Милъровото адвентистко движение се разделило на няколко независими течения: адвентисти евангелисти, адвентисти християни, адвентисти от седмия ден, Църква на Бога, Съюз на живот и връщане, които се различават главно по схващането за живота след смъртта. За едни съзнанието продължава да живее след отделянето от тялото и от него отново ще израсне човек, за други мъртвите остават в безсъзнание до Страшния съд, когато слабите и грешниците ще бъдат унищожени. Според трети те няма да бъдат възкресени или унищожени, но ще останат завинаги спящи.

 

През 1843 г. Хайръм Едсън (Hiram Edson) почувствал, че получил духовно откровение.

Според него Уилям Милър сбъркал светилището, където трябвало да се появи Спасителят. То нямало да бъде на земята, а на небето. И вместо да дойде от небесата да почисти светилището на земята през 1844 г., Христос първо отишъл да почисти небесния свят.

 

 

Група адвентисти, повлияни от Джоузеф Бейтс (Joseph Bates, 1792-1872), през 1846 г. пък издали памфлет, в който настоявали християните да спазват еврейския сабат - събота, вместо да почитат неделята. Тя трябвало да бъде и почивният ден, в който не бивало да се работи нищо. Затова и до днес адвентистите са наричани по-често съботяни. Те фанатично вярват, че когато приключил работата си около създаването на света, Бог дал сабата като ден за празнуване и почивка. Седмият ден е за да напомня за Бог - едновременно създател и спасител. Памфлетът на Бейтс подхранил антикатолическото движение на адвентистите, като католиците били обвинени, че са променили деня от събота на неделя.

 

Двете идеи - за влизането на Христос в небесното светилище и за поддържането на еврейския сабат, били комбинирани от Елън Уайт (Ellen G. White, 1827-1915) от Калифорния, която твърдяла, че е имала много видения, подкрепящи тази доктрина. Заедно с Хайръм Едсън и Джоузеф Бейтс тя формирала деноминацията на адвентистите, която официално получила днешното си име - Църквата на адвентистите от седмия ден, през 1860 година.

Уайт се прочула като пророчица. За адвентистите написаното от нея е равносилно на закон. През живота си Елън Уайт успяла да напише над 50 книги не само по въпросите на вярата, но и за здравето, образованието, финансите...

За най-важни сред произведенията й се считат "Желанието на поколенията" и "Великото противопоставяне". Те са издавани непрекъснато, често пъти под други имена, или пък със съзнателно пропуснато име на авторката, за да се заблудят хората, че не им се предоставя литература на адвентистите, за които се чували не особено ласкави отзиви. Много евангелиски лидери водели не особено коректна пропаганда срещу адвентистите, че не са християни.

Самата Адвентистка църква (която в последно време по езиковедски съображения беше наречена адвентна) приема обаче много католически доктрини, включително за Светата троица, за божествеността на Христос, за раждането му от девица, за изкуплението, за второто пришествие...

Привържениците й вярват в първичния грях и отхвърлят общите евангелиски постулати, че човек не може да изгуби спасението, каквото и да направи през живота си. Смята се обаче, че те имат и много фалшиви и объркани доктрини. Сред тях са твърденията, че католическата църква е вавилонска блудница, папата е антихрист, в последните дни почитането на неделята ще бъде "животински белег".

Лансира се идеята за бъдещо хилядолетие, когато дяволът ще броди по земята, а християните ще бъдат с Христос на небето. Адвентистите се считат и за есхатологично учение. Най-крайните твърдят, че второто пришествие ще бъде предшествано от период, когато папството ще наложи със сила почитането на неделята от целия свят. Всеки, който не приеме това, ще бъде убит, но и всеки, който приеме това, ще бъде унищожен от самия Бог.

 
Адвентистката църква днес

Днес адвентистката църква работи в 209 страни с 46 740 църкви и 11 млн. последователи, които говорят на 310 езика. От тях само в САЩ са около 800 000. В нашата страна адвентистите са 7300 в 100 селища. За първи път в България (Североизточна Добруджа) идеите на адвентизма са донесени от заселили се германски адвентисти, дошли от Кримския полуостров през 1891 г. Пет години по-късно в Русе е покръстен българският евреин Яков Гринберг, станал първият нашенски адвентист. Адвентистите имат една от най-големите образователни системи в света. Те поддържат глобална информационна мрежа, която включва сателитни програми, телевизия, радио (включително в България), печат и Интернет. Техните университети се славят с модерна апаратура и разполагат с много средства. Адвентистката църква помага на нуждаещи се чрез своите агенции за развитие и помощ. В доста страни се подпомагат онеправдани, бедни и инвалиди. Организират се младежки лагери, проекти за обслужване на населението.


Проповедта им често носи психологическа агресия

Адвентистите са силни антикатолици и могат да бъдат много враждебни към католическата църква. Те очакват скорошното завръщане на Христос, както са обявили пророците, и както самият той е обещал, но не уточняват кога ще стане това. Според самата Елън Уайт папството е звярът със седем глави в морето, споменат в Откровение.

Повечето адвентисти са пълни вегетарианци, избягват земните забавления (игра на карти, танцуване, пушене, пиене, четене на нерелигиозни книги, слушане на нерелигиозна музика, гледане на филми и нерелигиозна телевизия и мн. др.).

Мнозина адвентисти твърдо вярват, че душата спи между смъртта и възкресението, и в последния ден слабите и грешните по-скоро ще изчезнат завинаги, отколкото да останат завинаги проклети. Често пъти тяхната проповед на ценностите им не е лишена от психологическа агресия. Срещу тях има доста сериозни обвинения, че, налагайки собствените си идеи и вярвания, често пъти са ставали причина за разбити семейства, развалени бракове или стари приятелства.

Вестник "Стандарт", 25 Март 2002 година
 



Гласувай:
9



1. kentoff - А ти сатанист ли си?
12.08.2009 10:49
Като ти гледам аватарчето, но такъв ми приличаш.
А може да е и творчески автопортрет.
цитирай
2. fiildi - не
12.08.2009 10:55
аз съм жив дявол
цитирай
3. анонимен - хм
09.07.2010 08:50
Авторът на материала създава впечатлението, че е много осведомен.
цитат: "Според последователите на култа всеки, който почита неделята, ще бъде убит от Бога."
Познавам тази деноминация и не ми е известно такова твърдение. Напротив, според последователите й тези, които почитат неделята, ще бъдат съдени според "светлината", която са имали по въпроса. От друга страна много от хората, които почитат съботата, си натрупват грехове, мислейки се за съвършени - външните белези на вероизповеданието на никого няма да помогнат пред Небесния съд. Обаче не може да изгоним инакомислещите, защото така ще станем диктатори. Времето е единственият безпристрастен съдник.
"А добро пред Бога ето що е - да преглежда човек вдовиците и сирачетата и да отдава правдата на сиромаха..."

Наистина, аватарът ти не носи положителни асоциации, което не е добре за доверието към рубриките ти. Сложи например детелинка, приятел! Бъди здрав!
цитирай
4. анонимен - 1
20.09.2010 20:52
в езерото тогаз
цитирай
5. анонимен - 1
20.09.2010 20:53
в езерото
цитирай
6. анонимен - адвентистите
09.10.2010 19:34
Мога да ви кажа,че сам адвентистка...Някой неща тук са верни,но някой Не -например , че Християните са Агресивни-напълно Обратно е Християните са напълно спокойни хора(ИЛИ поне Трябва да Бъде един истински адвентист)!
Второ ДА Хората,който са чули за Господ и са го отхвърли и не са приели истината те ще бъдат съдени един ден от Бог,но има и такива хора,който не са адвентисти,но искрено Вярват в Бог и те ще бъдат спасени...А за НЕДЕЛНИЯТ ден ,в който повечето църкви вярват е изопачен.. Кажете ми в библията кои ден е записан Съботата нали а защо всички казвате ,че е неделята ! Някой да ми каже ,ако намери записан в библията че неделният ден В Библията е записан денят Събота за почитане ! Каже те ми хора след като е записано В самата Библия че денят който трябва да се спазва е СЪБОТА ,защо всички вярвате че е неделята....
цитирай
7. анонимен - от 1 век християните се събират в първия ден от седмицата
03.01.2011 15:39
http://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-Sabbath-day.html
цитирай
8. maranatha - Сатанистите какво смятат за края на света?
16.01.2011 13:42
Би ли ни осведомил по този въпрос? Или може би вярваш, че светът ще е вечен и още безброй хилядолетия ще можете да се покланяте на вашия духовен баща Луцифер?
цитирай
9. zlokuche - Весело...
16.01.2011 13:43
И в блог.бг има една особено откачила адвентистка...блогът и е интересен и несекващ източник на смях: http://estirbg.blog.bg

А моето мнение по темата - в моя блог. :)
цитирай
10. анонимен - Статията е едно-към-едно цитат от Catholic.com
25.09.2011 22:10
Тая статия е буквално преписана от един католически сайт. Аз съм католик, и съм против много убеждения на адвентистите. Особено ми беше непонятно, като бях в България, как протестантите си строяха много църкви, а във Варна имаше само един католически параклис. Когато бях още в България говорих с познати, които ходеха в адвентната църква, и като се уверих, че няма да е опасно, ако отида, ходих няколко пъти да видя какво е.

Ето и моите впечатления от адвентната църква:

1. Пасторите говореха с нормален тон.
2. Никой не ме е притеснявал по никакъв начин.
3. Никой не изпада в трансове, както в купищата евангелски църкви.
4. Няма депресираща музика, която често евангелските църкви (секти) използват по време на служение, за да накарат привържениците си да изпадат в трансове.
5. Не се организират каквито и да било извън-църковни срещи и занимания с пастори или други членове на църквата.
6. За разлика от сектите, привържениците на адвентната църква не са само млади ученици/студенти, бивши затворници и болни хора.
7. За разлика от култ, адвентистите не слушат само един пастор.

Сравнете това с моето впечатление от една "евангелска" църква, популярна сред ученици и студенти в София, която е основана от един пастор, където членуват най-уязвимите хора в България - млади ученици/студенти, болни хора и затворници. Мои състуденти, които членуват там, дори халюцинации получиха - въпреки това все още членуват. В тази "църква":

1. Пасторът се разхождаше из сцената като загубен, говореше яростно и крещеше "Алелуя" и "Амин" след всяко изречение.
2. След като свърши да говори, трябваше повече от час да слушаме меланхолична музика и хората да си мятат ръцете наляво-надясно, като че ли са на лашкащ се кораб.
3. Някои хора избраха да отидат на сцената, и пасторът ги "изцеряваше" от демони, като им крещеше и ги буташе, докато няколко доста яки момчета ги държаха да не бягат.
4. Пасторът държеше цялото събрание да се събира на места извън града, за служения и семинари.




цитирай
11. maranatha - Какво да правим с най-голямата секта в България?
29.09.2011 19:20
Не е известно в Библията да се говори нещо за поклонение пред икони и мощи, молитви пред светци и Дева Мария, замонашване, курбани, кръстене и други подобни. Какво да правим със сектата, която практикува всички тези антихристиянски и езически доктрини?
цитирай
12. анонимен - istinskata carkva e adventnata
01.10.2011 03:53
mn dobre kaza momi4eto kade pi6e v biblqta za nedelqta izhod 31glava 13 stih se obqsnqva mn dobre tam 4e trqbva da se pazi sabotata ne samo tam no 4 zapved e pazi sabotniq den i go osveti koito ne 4ete kak 6te azbere? 4etete otkrovenieto sa6to si pi6e za sabotata v stariq i noviq zavet dori i isus paze6e sabotite sina na oteca 4etete biblqta a ne slu6aite pastori kato ne 6tete 6toto adventnata carkva govorqt samo ot biblqtaaa zatova ne sadete dane ste sadeni a tova 6te se o4akva da papata te dade takv zakon se pazi nedelqta za6to ne si pravite truda da 4etete biblqtamakar i za sabotata i togva si dadete mnenieto a 6toto kaza papata li az na bog li 6te vqrvam ili na papata? nikoga ne sam govorila lo6o za dr carkvi ne iskam da go pravq uvajavam dr carkvi izu4ih biblqta mn dobre i razbrah mn ne6ta za men adventnata carva e istinskata i tiq koito pazqt sabotata 6te sa goneni v biblqta se pi6e koito pzi sabotata mi v denq na gonenieto i koito ne iska da pazi sabotata 6te bade ubit a koito pazi sabotata 6te qde ve4niq plod s men koagto 6te doide bog 4 zapoved 6te sveti nai mn i trq e pazi sabotniq den i go osveti
цитирай
13. анонимен - Какво е секта?
16.12.2011 14:04
1. Адвентимът не е секта според православието: http://www.pravoslavieto.com/inoverie/eresi/index.htm

2. Сектата представлява малка религиозна група от хора, която се е отделила от по-голяма и вече установена религия. Сектите имат много общо с религията, от която са се отделили, но същевременно имат разлики в доктрините, които изповядват. В сравнение със сектите, деноминациите са големи, установени религиозни групи.

3. Адвентизмът не е и ерес, защото ерес е название, с което християнската църква характеризира религиозните учения, отклоняващи се от официалната догма.

В Християснтвото официалната догма е Библията, в частност Новият Завет. Адвентизмът не се е отклонил от Библията, православието и католицизма са. Следователно коя деноминация е ерес?
цитирай
14. анонимен - леонардо
28.12.2011 00:20
Адвентизмът е измама, лично познавам ученията на тази църква. Страшно много си противоречат със Христос, и в същото време твърдят че това е словото на Исус. Издигат въздържанието от определи храни като спасително важни, да не говорим за съботният ден, учат че последното изпитание на земята ще е за опазване на този ден. Четете внимателно Писанията много бъркате. Исус не преставаше да дава свидетелство върху две неща които са целият смисъл на Писанията, Любов и доверие в Бог и обич към ближния и точно това ще изисква при идването си- Мат.25:31-46. Бягайте от тази фалшива църква спасявайте се, ще ви промият мозъците с помия. Ако търсите Истината ви трябва само Исус, само това което той учи и нищо повече-тогава ще намерите мир.
цитирай
15. enlightment - Матей 28:19, 20 19. И така, идете и ...
24.01.2012 15:36
Матей 28:19,20
19. И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух,
20. като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на века.

Христовите последователи трябва да пазят Божиите заповеди (всичките) и да учат и другите на същото. Исус Христос говори за пазенето на Божиите заповеди по същия начин, по който и Исус Навин:

Йоан 14:15 Ако Ме обичате, ще пазите Моите заповеди.

Исус Навиев 22:5 Но внимавайте добре и изпълнявайте заповедите и закона, който Господният слуга Моисей ви заповяда. Да обичате Господа, вашия Бог, да ходите във всичките Му пътища, да пазите заповедите Му, да се привържете към Него и Му служите с цялото си сърце и цялата си душа.

Силмволиката на церемониалния закон - жертвената система, първосвещенническата служба, беше изпълнена чрез жертвата на Исус и неговата служба на небето. Законът не е преминал. Самият Исус заяви:

Матей 5:18 Защото истина ви казвам: Докато премине небето и земята, нито една йота, нито една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

И за подкрепа на Неговото твърдение в Откровение - книгата от Библията, която касае последните събития на земята, се казва:

Откровение 12:17 Тогава змеят се разяри против жената и отиде да воюва против останалите от нейното потомство, които пазят Божиите заповеди и свидетелството за Исус; и змеят застана на морския пясък.

Сатана и неговите деца мразят пазещите Божиите заповеди... Дотолкова, че са готови да осмеят верността и да я нарекат ерес.
цитирай
16. enlightment - Плодовете, за които в Библията пише ...
24.01.2012 15:37
Плодовете, за които в Библията пише стотици пъти са именно делата, по които се вижда дали някой е Божи служител или на сатана. Имайте си любов в сърцето, но без дела любовта ви е само на думи.

Матей 7:16 По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини от репеи?
Яков 1:22 Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.
Яков 2:17 Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва.

Божиите хора намират радост да служат на Господ по Неговия начин и да спазват Неговите заповеди. Те не го считат за бреме, защото Божият Дух ги води:

Галатяни 5:18-24
"18. Но ако се водите от Духа, не сте под закон.
19. А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие,
20. идолопоклонство, магьосничество, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления,
21. зависти, пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива неща, няма да наследят Божието царство.
22. А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност,
23. кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.
24. които са Исус Христови, разпънали са плътта заедно със страстите и похотите й."

Без плодове (т.е. дела) никой няма да се нарече Божии. Исус казва в Матей 12:50 Защото който върши волята на Моя Отец, Който е на небесата, той Ми е брат и сестра, и майка.
цитирай
17. анонимен - Прозираща липса на ерудиция и духовност
05.05.2012 10:26
Тази статия определедно издава ниската духовна култура на автора си и бедните му познания по темата.
цитирай
18. fiildi - Сектант
08.05.2012 08:58
само ни ми се мяркай пред очите.
цитирай
19. анонимен - авторът на статията е прав
21.05.2012 03:08
Авторът на статията е напълно прав,за пеихологическото въздействие,но никъде не споменава колко от книгите на Елън Уайт са приписани от други автори,колко хора бяха излъгани през 1844 година и по=късно,какво продадоха и какво се случи с тях след разкриването на голямата лъжа.Колко пъти Елън Уайт излъга.Неточен е и броят на адвентистите в България-той е много по-малък от отбелязания(виж преброяването на България).И накрая не споменава кога и къде да прочетем за адвентистките ченгета(сред тях пастори и стареишини)
цитирай
20. анонимен - Авторът на статията не е прав
21.05.2012 21:02
Ако приложи същите критики към авторите на Новия Завет, каквито използва против Елън Уайт, резултатът ще е същият - безпринципно охулване, затваряне на очите за действителността и непонятна омраза. Авторът на горния неточен постинг, би могъл сам да провери списъка с църковни членове и да се увери, че в България много повече хора се смятат за адвентисти, отколкото е реалният им брой по църковен списък. Авторът сигурно много се измъчва от факта, че 17-милионната адвентна църква е сред най-бързо разпространяващите се по света и притежава най-голямата образователна система в протестантския свят. Авторът би могъл да ни осведоми за своята църковна принадлежност и за броя на събратята си по вяра в България и по света. След като адвентистите са толкова заблудени, бихме били безкрайно благодарни да ни насочи към съответната истинска Христова църква. Благодаря предварително за предоставената информация.
цитирай
21. анонимен - За или против съботата !
18.08.2012 20:52
Аз не съм адвентист, но не мога да разбера хората, които се противят на съботата, а се застъпват за неделята. Задължителното спазване на съботата е четвъртата БОЖИЯ заповед. Това не е ли достатъчно ? Така, както напразното споменаване на Божието име, кражбата, лъжата и т.н. са престъпление против Закона, така и неспазването на съботата също е грях. Когато човек не приеме това се получава следния леко комичен абсурд: 1,2,3,5,6,7,8,9,10-та заповеди са за християните, а 4-та само за евреите :))) Мисля, че един разумен човек не би могъл да приеме подобно обяснение, пък дори и облечено в теологични одежди. Колкото до неделята, наистина в Новия Завет се споменава няколко пъти първия ден от седмицата, но какво от това ? Някъде изрично Бог да е наредил, че неделята е новият Божий ден. А някъде да е забранил съботата ? А някъде да е установил замяна на събота с неделя ? Три пъти НЕ ! Ами явно промяната е станала след библейските времена, именно от първи век нататък. Както и да е станала промяната, това че някой е решил да промени Божия заповед означава само едно, че той не зачита своя Бог. Естествено това не би могло да стане с някоя от другите заповеди, защото тяхното престъпване е обществено неприемливо и санкционирано и от други религии и граждански закони. Човек трябва да реши веднъж завинаги дали ще повярва на Божието слово или на човешката институция. Дали ще бъде послушен на Бога или на тумба духовници, които вземат решения от името на Бога !
цитирай
22. анонимен - Адвентизмът е измама, лично поз...
08.09.2012 12:24
анонимен написа:
Адвентизмът е измама, лично познавам ученията на тази църква. Страшно много си противоречат със Христос, и в същото време твърдят че това е словото на Исус. Издигат въздържанието от определи храни като спасително важни, да не говорим за съботният ден, учат че последното изпитание на земята ще е за опазване на този ден. Четете внимателно Писанията много бъркате. Исус не преставаше да дава свидетелство върху две неща които са целият смисъл на Писанията, Любов и доверие в Бог и обич към ближния и точно това ще изисква при идването си- Мат.25:31-46. Бягайте от тази фалшива църква спасявайте се, ще ви промият мозъците с помия. Ако търсите Истината ви трябва само Исус, само това което той учи и нищо повече-тогава ще намерите мир.

Абсолютно съм съгласен,аз съм бил адвентист 15 години,адвентните учения са законнически и отдавна не фунциониращи религиозни модели.Има неща които адвентистите никога няма да признаят,главното от които е че те се изявяват като посредници между Бога и човека,позовавайки се на това че са църквата на остатака на която е дадена специална светлина.За съботата съм съгласен че е Божият ден,но адвентистите са я направили основен критерии за спасение и отличителен белег за това кое е истина и кое не.В адвентизма няма любов,там има законнически дух,който осакатява напълно личността във духовно и всякакво отношение.А изобщо не искам да си отварям устата за папесата на адвентизма Е.Вайт,защото там вече става въпрос за страшен гаф,петно което адвентистите не могат никога да заличат.Христовата църква се хвали с това че има любов,членовете и казват:ние имаме Господа по между ни-адвентистите казват:ние имаме съботата...имаме Е.Вайт...не си спомням Исус да е казвал някъде че пробният камък за спасение че бъде съботата,но адвентното учение го афишира,Е.Вайт също,тъй като адвентното учение(колкото и да не си го признават) е формирано изцяло от нейните писания,тя е наричана малката светлина.
цитирай
23. анонимен - за тези които не са честни и искрени
28.09.2012 13:20
............. интересно ми е как този ако мога да го нарека брат изведнъж след 15 год. открива че е сбъркал църквата . Този пък който коментира непрекъснато негативизъм за адвентистите открито подчертава че не е никакъв духовник и е лишен от братолюбие . Христовото учение не е лесно и библията говори за това Йоан 6:60 ...Тежко е това учение и кой може да се спаси ? !!!!!!!! Йоан 6:66 - поради това мнозина от учениците Му отстъпиха и не ходиха вече с Него . Такива хора са за съжаление защото за мен това звучи като ..........Клеветници на братята . За адвентистите мога да кажа че са хора на място с правилно убеждение и отношение към Библейската истина . Не познавам друга църква така открита с своите доктрини те ясно са посочени и лесно достъпни за всички . Посочете ми друга църква която точка по точка да обясни своето убеждение. Не мисля че ще намерите такава ! За духа на пророчеството да тя е наречена малката светлина но която те води към голямата . И не виждам проблем в това . Тази писателка е много по ясна в своите книги от колкото хиляди други е въпросът да ли я приемате Господ ви даде свободна воля и вие ще си решите но да хвърлите кал по адрес на църквата не ви прави чест и показва че сте неспособни да обичате .Исая 57:20 ........... Нечестивите ...... хвърлят тиня и кал .Спрете се и не се правете на много умни че си трупате Божието неудобрение .
цитирай
24. antoninus - Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) не е секта, а деноминация
07.12.2012 12:03
Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/12/06/cyrkvata-na-adventistite-ot-sedmiia-den-casd-sekta-ili-cyrkv.1028151

Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) определено отговаря на критериите за деноминация, а не за секта.
Църквата на адвентистите от седмия ден е християнска цъква като останалите християнски църкви, но не защото сме решили да е така. Християнският статут на нашата Църква е признат от неадвентистите.
цитирай
25. suzyes - Napalno te podkrepqm, i ne iskam da se vpuskam v podrobnosti.vseki ima pravo da vqrva v kakvoto si iska i po nachina po koito iska,..a sto se otnasq za adventis
23.09.2013 14:30
анонимен написа:
анонимен написа:
Адвентизмът е измама, лично познавам ученията на тази църква. Страшно много си противоречат със Христос, и в същото време твърдят че това е словото на Исус. Издигат въздържанието от определи храни като спасително важни, да не говорим за съботният ден, учат че последното изпитание на земята ще е за опазване на този ден. Четете внимателно Писанията много бъркате. Исус не преставаше да дава свидетелство върху две неща които са целият смисъл на Писанията, Любов и доверие в Бог и обич към ближния и точно това ще изисква при идването си- Мат.25:31-46. Бягайте от тази фалшива църква спасявайте се, ще ви промият мозъците с помия. Ако търсите Истината ви трябва само Исус, само това което той учи и нищо повече-тогава ще намерите мир.

Абсолютно съм съгласен,аз съм бил адвентист 15 години,адвентните учения са законнически и отдавна не фунциониращи религиозни модели.Има неща които адвентистите никога няма да признаят,главното от които е че те се изявяват като посредници между Бога и човека,позовавайки се на това че са църквата на остатака на която е дадена специална светлина.За съботата съм съгласен че е Божият ден,но адвентистите са я направили основен критерии за спасение и отличителен белег за това кое е истина и кое не.В адвентизма няма любов,там има законнически дух,който осакатява напълно личността във духовно и всякакво отношение.А изобщо не искам да си отварям устата за папесата на адвентизма Е.Вайт,защото там вече става въпрос за страшен гаф,петно което адвентистите не могат никога да заличат.Христовата църква се хвали с това че има любов,членовете и казват:ние имаме Господа по между ни-адвентистите казват:ние имаме съботата...имаме Е.Вайт...не си спомням Исус да е казвал някъде че пробният камък за спасение че бъде съботата,но адвентното учение го афишира,Е.Вайт също,тъй като адвентното учение(колкото и да не си го признават) е формирано изцяло от нейните писания,тя е наричана малката светлина.

цитирай
26. suzyes - . . . . . . . . . . . . . интересно ми е как ...
23.09.2013 14:36
анонимен написа:
............. интересно ми е как този ако мога да го нарека брат изведнъж след 15 год. открива че е сбъркал църквата . Този пък който коментира непрекъснато негативизъм за адвентистите открито подчертава че не е никакъв духовник и е лишен от братолюбие . Христовото учение не е лесно и библията говори за това Йоан 6:60 ...Тежко е това учение и кой може да се спаси ? !!!!!!!! Йоан 6:66 - поради това мнозина от учениците Му отстъпиха и не ходиха вече с Него . Такива хора са за съжаление защото за мен това звучи като ..........Клеветници на братята . За адвентистите мога да кажа че са хора на място с правилно убеждение и отношение към Библейската истина . Не познавам друга църква така открита с своите доктрини те ясно са посочени и лесно достъпни за всички . Посочете ми друга църква която точка по точка да обясни своето убеждение. Не мисля че ще намерите такава ! За духа на пророчеството да тя е наречена малката светлина но която те води към голямата . И не виждам проблем в това . Тази писателка е много по ясна в своите книги от колкото хиляди други е въпросът да ли я приемате Господ ви даде свободна воля и вие ще си решите но да хвърлите кал по адрес на църквата не ви прави чест и показва че сте неспособни да обичате .Исая 57:20 ........... Нечестивите ...... хвърлят тиня и кал .Спрете се и не се правете на много умни че си трупате Божието неудобрение .

sitat:
Мнозина адвентисти твърдо вярват, че душата спи между смъртта и възкресението, и в последния ден слабите и грешните по-скоро ще изчезнат завинаги, отколкото да останат завинаги проклети. Често пъти тяхната проповед на ценностите им не е лишена от психологическа агресия. Срещу тях има доста сериозни обвинения, че, налагайки собствените си идеи и вярвания, често пъти са ставали причина за разбити семейства, развалени бракове или стари приятелства. kolko tazno,i az ti garantiram che poznavam takiva xora,..ufff i mnogo,promiti mozasi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fiildi
Категория: Други
Прочетен: 310725
Постинги: 119
Коментари: 88
Гласове: 3088
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031